Pomidor jest bardzo znanym produktem. W zasadzie jest on uwielbiany przez kucharzy na całym świecie. Na jego bazie można przygotować wiele sosów, sałatek czy innych dań. Jest także sok pomidorowy, który został wymyślony lub wynaleziony dopiero na początku XX wieku w Ameryce. Sok pomidorowy jest doskonałym napojem, który potrafi ugasić pragnienie, ale może być traktowany również jako mała przekąska, czy nawet drugie śniadanie. Poza słodko-kwaśnym smakiem, posiada on ogromną zawartość składników mineralnych. Jednym z nich jest, chociażby likopen – przeciwutleniacz naturalnego pochodzenia. A poza tym, jakie właściwości ma sok pomidorowy? Jest też bardzo dobrym rozwiązaniem na porannego kaca, ale najważniejsze jest to, aby był on zrobiony ze świeżych pomidorów bez dodatku soli.
Skład soku pomidorowego. Czy warto go pić?
Skład soku pomidorowego. Czy warto go pić? Sok z pomidorów to przede wszystkim białko, które zawiera około 17%, ale sok pomidorowy posiada również niską ilość kalorii i wysoką zawartość witamin. Poza likopenem, który pozytywnie wpływa na stany przeciwzapalne oraz chroni przed nowotworami, jest również bogaty w luteinę i beta karoten. Jest on pomocny przy ochronie narządu wzroku i chroni przed zaćmą. Poza tym jest on bardzo dobry dla układu odpornościowego człowieka, ponieważ posiada dużo witaminy C i witaminy A. Jest też również źródłem potasu i witaminy B6, które są odpowiedzialne za obniżanie poziomu cholesterolu we krwi, a co więcej mogą one zmniejszać prawdopodobieństwo zachorowania na choroby serca.
Zastosowanie soku pomidorowego
Sok z pomidorów jest stosowany od początku XX wieku, kiedy to został przygotowany po raz pierwszy. Miało to miejsce w Indianie w Stanach Zjednoczonych. Powód był prosty, pewnemu mężczyźnie zabrakło soku pomarańczowego, więc postanowił przyrządzić napój na bazie pomidorów. Tak oto powstał pierwszy domowy sok pomidorowy. Krwawa Merry (drink z sokiem pomidorowym) rozpowszechnił napój po wszystkich stanach w Ameryce. A jakie jest zastosowanie soku pomidorowego? Dziś jest on najczęściej stosowany w kuchni w formie napoju. Jednakże, jest też często wykorzystywany przy gotowaniu sosów lub zup. Co więcej, jest czasem wybierany przez barmanów, którzy mieszają go z mocnym alkoholem lub piwem.
Sok pomidorowy na odchudzanie
Sok pomidorowy to nie tylko smaczny dodatek do dań, ale też świetny sposób na odchudzanie. Przetwory warzywne są przeważnie niskokaloryczne, dobrym przykładem jest sok pomidorowy. Na odchudzanie może być on świetnym pomysłem. Jedną z jego zalet jest to, że ma on bardzo niską kaloryczność, a także posiada wysoką liczbę witamin czy składników mineralnych. Jest źródłem witaminy A, witaminy B2, witaminy B6, czy witaminy C. Posiada także potas, a co ciekawe sok z pomidorów posiada większą ilość likopenu, niż świeże pomidory. Ma na to wpływ obróbka termiczna, która powoduje zwiększenie właściwości antyoksydacyjnych i stężenia.
Sok pomidorowy na kaca
Sok pomidorowy to napój, który powstaje poprzez namoczenie pomidorów w wodzie, a następnie zmiksowaniu ich z wodą. Następnego dnia sok pomidorowy jest odcedzany i podawany jako orzeźwiający napój. Sok pomidorowy na noc to doskonała alternatywa dla klasycznego napoju przed snem. Zawiera wiele cennych składników odżywczych, które mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Najlepszym sposobem na wyleczenie kaca jest wypicie dużej ilości wody i zjedzenie jakiegoś posiłku. Dobrym rozwiązaniem jest jednak sok pomidorowy. Na kaca działa on bardzo dobrze, ponieważ pomidory są bogate w witaminę C, która pomaga organizmowi produkować więcej kwasu żołądkowego i wspomaga układ odpornościowy. Zawiera także dużo potasu, który jest niezbędny do utrzymania prawidłowej równowagi elektrolitowej w organizmie.