×

Witamina B5 (kwas pantotenowy) – właściwości i skutki niedoboru

Witamina B5 (kwas pantotenowy) jest bardzo ważna podczas prawidłowego rozwoju organizmu.

Jakie właściwości ma witamina B5 (kwas pantotenowy)?

Witamina B5 (kwas pantotenowy): niezbędna do prawidłowego metabolizmu białek, cukrów i tłuszczów oraz do syntezy niektórych hormonów, zapobiega przemęczeniu, przyspiesza gojenie ran, poprawia pigmentację i stan włosów.

Jakie są negatywne skutki niedoboru witaminy B5 (kwas pantotenowy)?

Niedobór witaminy B5 (kwas pantotenowy) może być odpowiedzialny za: zmniejszona sprawność umysłowa i fizyczna, brak apetytu, chudnięcie, zanik mięśni, zapalenie nerwów, depresja, choroby skóry i błon śluzowych, nadmierna drażliwość, kłopoty ze wzrokiem, łysienie, siwizna, niestrawność

Gdzie można znaleźć witaminę B5 (kwas pantotenowy)?

Witamina B5 (kwas pantotenowy) występuje w produktach spożywczych, takich jak: wątróbka, otręby pszenne, śledzie, makrele, pstrągi, grzyby, mleko, kurczak, mleczko pszczele, pestki słonecznika, sery, orzechy, jajka, owoce awokado, pomarańcze, ziemniaki, brokuły, ciemny ryż, melony, pełnoziarnisty chleb, soja, masło orzechowe, banany, Yerba mate

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.