×

Witamina C (kwas askorbinowy) – właściwości i skutki niedoboru

Witamina C (kwas askorbinowy) jest bardzo ważna podczas prawidłowego rozwoju organizmu.

Jakie właściwości ma witamina C (kwas askorbinowy)?

Witamina C (kwas askorbinowy): wzmacniają odporność organizmu, skraca czas infekcji, wspomaga działanie układu krwionośnego oraz obniża poziom cholesterolu we krwi, niezbędna w procesie tworzenia kolagenu (odpowiada za elastyczność skóry), chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, hamuje rozwój zaćmy.

Jakie są negatywne skutki niedoboru witaminy C (kwas askorbinowy)?

Niedobór witaminy C (kwas askorbinowy) może być odpowiedzialny za: zmniejszona odporność na choroby infekcyjne, szkorbut (nadmierne zmęczenie, słabość mięśni, krwawienia, wypadanie zębów).

Gdzie można znaleźć witaminę C (kwas askorbinowy)?

Witamina C (kwas askorbinowy) występuje w produktach spożywczych, takich jak: owoce dzikiej róży, jagodowe, cytrusowe; truskawki, maliny, warzywa kapustne, papryka, pomidory, ziemniaki, chrzan

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.