Witamina D (cholekalcyferol) jest bardzo ważna podczas prawidłowego rozwoju organizmu.
Jakie właściwości ma witamina D (cholekalcyferol)?
Witamina D (cholekalcyferol): niezbędna dla prawidłowej budowy kości i zębów, reguluje poziom cukru w organizmie, łagodzi stany zapalne skóry, pozytywnie wpływa na słuch, zapobiega rozwojowi nowotworów.
Jakie są negatywne skutki niedoboru witaminy D (cholekalcyferol)?
Niedobór witaminy D (cholekalcyferol) może być odpowiedzialny za: osłabienie, osteoporoza, zapalenie spojówek, krzywizna u dzieci, pogorszenie słuchu i wypadanie zębów
Gdzie można znaleźć witaminę D (cholekalcyferol)?
Witamina D (cholekalcyferol) występuje w produktach spożywczych, takich jak: łosoś, tuńczyk, śledź, makrela, sardynki oraz tran i oleje rybne, nabiał, wątroba