×

Witamina E (tokoferol) – właściwości i skutki niedoboru

Witamina E (tokoferol) jest bardzo ważna podczas prawidłowego rozwoju organizmu.

Jakie właściwości ma witamina E (tokoferol)?

Witamina E (tokoferol): wzmacnia odporność organizmu, unieszkodliwia wolne rodniki, działa pozytywnie na system immunologiczny.

Jakie są negatywne skutki niedoboru witaminy E (tokoferol)?

Niedobór witaminy E (tokoferol) może być odpowiedzialny za: miażdżyca tętnic oraz choroby serca i układu krążenia

Gdzie można znaleźć witaminę E (tokoferol)?

Witamina E (tokoferol) występuje w produktach spożywczych, takich jak: nabiał, produkty zbożowe, pestki, kiełki, nasiona, orzechy, oleje roślinne, zielona pietruszka, sałata, szpinak, morele, brzoskwinie, czarne jagody, marchew, papryka czerwona, szpinak, pomidor, kapusta pekińska, brokuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.