×

Witamina B2 (ryboflawina) – właściwości i skutki niedoboru

Witamina B2 (ryboflawina) jest bardzo ważna podczas prawidłowego rozwoju organizmu.

Jakie właściwości ma witamina B2 (ryboflawina)?

Witamina B2 (ryboflawina): bierze udział w przemianie węglowodanów, tłuszczów i białek w energię.

Jakie są negatywne skutki niedoboru witaminy B2 (ryboflawina)?

Niedobór witaminy B2 (ryboflawina) może być odpowiedzialny za: pogorszenie wzroku, wypadanie włosów, kłopoty z koncentracją, zawroty głowy, bezsenność

Gdzie można znaleźć witaminę B2 (ryboflawina)?

Witamina B2 (ryboflawina) występuje w produktach spożywczych, takich jak: wątroba, ciemnozielone warzywa, mleko, sery, migdały, grzyby, łosoś, pstrąg, makrela, małże, fasola, mleko, soja, groch, jogurty i kefiry

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.